Kamp Yeri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taşbaşı Seyir Terası Kamp Alanı Kapıkayafest2017  Kapıkaya Köyü Kolay  Bafra SAMSUN
Kamp Yeri Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

     Doğayla baş başa kalarak doğanın keyfini çıkarmak veya değişik sportif faaliyetleri yaparken bir yerde konaklamak için kamp kurarız. Peki Kamp yeri seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Kamp yerinin özellikleri neler olmalıdır?

     Rahat ve güvenli bir kamp yeri seçmek bilgi ve deneyim ister. Kamp yeri seçerken nelere dikkat edeceğinizi bilirseniz ve ne kadar çok bilinçli kamp tecrübeniz varsa doğru bir kamp yeri seçme olasılığınız o kadar fazla olur. Bu yazımızda kamp yeri seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar, yıllarca yaşanan dağcılık kamp tecrübelerinin aktarılmasından oluşan deneyimler ve benim kişisel deneyimlerimden edindiğim tecrübelerden oluşmaktadır.

     Kamp yeri seçimini etkileyen faktörlerden en önemlisi çevreye zarar vermemektir. Öncelikle nerelere kamp kurmamamız gerektiğini ve neler yapmamamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor.


     Dağcılar, kampçılar öncelikle doğasever insanlardır. Bu nedenle doğayı korurlar, zarar vermemek için özen gösterirler. Unutulmamalıdır ki bizler doğanın misafirleriyiz. Diğer dikkat edilmesi gereken kriterler her doğaya çıkan kişinin kendinin ve grubunun güvenliği açısından detaylı öğrenmesi gereken konulardır.


Taşbaşı Seyir Terası Kamp Alanı Kapıkayafest2017  Kapıkaya Köyü Kolay  Bafra SAMSUN
   Özet olarak kamp yeri seçerken dikkat edilecek hususlar aşağıdaki gibidir:

1)   Bir faaliyet planlarken lütfen önce mümkün olan en iyi şekilde bölgenin tanınması, bir harita edinilmesi (günümüzde rotamızın yüklü olduğu GPS cihazlarımızın olması), su kaynaklarının yerinin harita veya GPS rotasına işaretlenmesi, güvenli bir kamp yerinin seçilmesi konularındaki bilgilerinizden emin olunuz.
2)   Seçebileceğiniz kamp yerlerini doğaya verdikleri zararlar açısından şu şekilde inceleyelim.
a)   Mevcut ve daha önceden kullanılarak tahrip olmuş yerler. Eğer zaten kamp alanı olarak kullanılan belirlenmiş bir kamp alanı varsa öncelikle bu alanı kullanmalıyız. Bu alanlar seçilirken zaten en uygun yer kamp alanı olarak seçilmiştir.
b)   Kar: Eridiğinde bıraktığımız neredeyse tüm izleri sileceğinden ideal bir kamp yeri zeminidir.
c)   Düz Kaya: Kaya kamp yerimizin bırakacağı izlerden en az etkilenen yerlerden biridir.
d)   Kum ya da Toprak: Bu kayadan sonraki en uygun alandır.
e)   Orman içinde açık, bitkisiz alanlar: Bu tip yerler ilk üç tercihe göre daha az tercih edilmelidir. Orman çizgisi (yaklaşık 2000 m) üzerindeki kamp yerlerinde zaten orman bulunmaz.
f)    Orman çizgisinden yüksekteki çayırlık alanlar: Orman çizgisi üzerindeki çayırların çok kısa bir büyüme dönemleri vardır ve dağ ekosisteminin en hassas alanlarından biridir. Böyle bir alanda bir hafta bırakılmış bir çadır tüm sezon boyunca o noktada bitki oluşumunu durdurabilir. Böyle bir yerde kamp yapmak gerektiğinde çadırın yerini sık sık değiştirmek verilen zararı azaltacaktır.
g)   Orman çizgisinden yüksekteki bitki barındıran alanlar: Dağ bitkileri çok yavaş büyür. Kısa bir kamp bile dağ bitkilerinin gelişimini senelerce etkileyecek bir zarar verebilir.
h)   Su kenarlar: Su kenarlarındaki bitkiler özellikle hassastır ve daha fazla insan doğaya çıktıkça su kirlenmesi de ciddi bir problem haline gelmiştir.

11.12.2017 Uludağ Büyük Zirve Faaliyeti Çobankaya Kamp Alanı Uludağ Bursa

3)   Çadır kurulan yerin eğimli olmaması ve zeminin taşlı olmaması gerekir. Eğer eğimli bir yere kamp kurulacaksa çadırda baş kısmı eğimin yüksek kısmında kalacak şekilde yatılmalıdır. Çadırı kurmadan önce zemini taş, diken, kesilmiş bitki kökleri, çadır zeminine zarar verecek ne varsa yeterli zaman ayırıp iyice temizlemeliyiz. Zeminin düzenlenmesi için ayıracağınız her dakika sizin daha konforlu bir gece geçirmenizi sağlayacaktır.
4)   Kamp yeri çığ, sel, taş düşmesi, heyelan gibi potansiyel tehlikelerden uzak bir noktada olmalıdır.
5)   Seçilen kamp yeri mümkünse rüzgârdan en az etkilenecek bir noktada kurulmuş olmalıdır.
2012 TDF Kış Temel Eğitimi Kampımız  Zigana Gümüşhane 
6)   Kamp yeri su kaynaklarına makul bir mesafede olmalıdır. Su kaynaklarına çok yakın olmak doğaya zarar vereceği gibi 20 dakikadan uzak bir mesafedeki su kaynağı da gereksiz vakit kaybına neden olacaktır.
7)   Ağaçların altında olmamalıdır. Ağaçların üstündeki, kurumuş veya kırılmış dalların bir rüzgârda çadırınızın üstüne düşmesi söz konusudur. Yağış dursa bile ağaç altlarında bir müddet daha devam eder. Çadırınız rutubetten kurtulamaz.
8)   Suyun az bulunduğu bir bölgede iseniz kaynak kampınıza çok yakın olmamalıdır. Civardaki vahşi hayvanlar susuzluğa bir müddet dayanırlar, sonra her şeyi göze alarak su içmek için kampın ortasına kadar gelirler.
9)   Tam tepe noktalarda olmamalıdır. Bu gibi yerler, şiddetli rüzgâr alır, yıldırım çekebilir.
10)       Rüzgâra açık alanlarda olmamalıdır. Yöredeki hâkim rüzgârları öğreniniz. Eğer hâkim rüzgâra açık bir alanda kampınızı kurarsanız, bir kamp boyunca esecek rüzgâr sizi serseme çevirir. Ateş yakamazsınız, yemek pişiremezsiniz. Bazı bölgelerde hâkim rüzgârlar, aylara göre değişiklik gösterir bunu yerlilerden öğrenebilirsiniz.
Aladağlar NİĞDE Mümtaz Çantaya Dağevi Kamp Alanımızdan Aladağlar 

11) Çadırların kapıları hâkim rüzgârlara dönük olmamalıdır. Şiddetli rüzgâr açık kapıdan vurduğunda çadırı şişirir, uçurup götürebilir
12)       Mahallin emniyet birimlerine kamp haber verilmelidir. Kampımızı emniyet yetkililerine bizim haber vermemiz, bizi görenlerin haber vermesinden daha iyi olur.
13) Denize çok yakın olmamalıdır. Denizin devamlı dalga sesi, insanı hissedemeyeceği bir biçimde rahatsız eder, sinirli yapar, uyutmayabilir. Büyük bir dalga gelip çadırınızı alabilir. Gece çadırdan çıkınca uyku sersemliği ile denize düşebilirsiniz. Deniz ile kamp arasında makul bir mesafe olmalıdır.
14) Uçurum kenarlarında olmamalıdır. Uçurumlara yakın yerler, gece uykudan uyanan kişilerin, uyku sersemliği anında tehlikeye yol açar. Gece faaliyetlerini engeller. Rüzgârın uçurduğu malzemelerinizi kaybetmenize neden olur. Bu gibi yerler hava akımlarına sahne olur. Ansızın rüzgâr çıkabilir, birden başlayan ve sürekli devam eden rüzgârlar ile karşılaşabilirsiniz.
15) Kurumuş dere yataklarından uzak durun. Kurumuş dere yatakları bulunduğunuz yerde yağmur yağmasa dahi, yukarılarda yağan yağmurun etkisiyle birden dolabilir. Bu dolma sel şeklinde olabileceği gibi, suyun dipten kaynayıp yükselmesiyle de gerçekleşebilir. Dere yatağının taşkın akan bir nehre dönüştüğünü hayal edin.

Mezovit( Öküz) Çayırı Kamp Alanı İleri Kar-Buz Eğitimi  Rize 

16) Kamp yeriniz çukur bir alanda olmamalıdır. Çok güçlü olarak gelebilecek suların biriktiğinde göl altında bırakmayacağı bir alan olmalı. Tamamen rüzgâr almayan bir çukurluk da olmamalıdır. Tamamen rüzgâr almayan çukurlara özellikle rüzgârlı havalarda sinek, sivri sinek ve asalaklar toplanır.
17) Yalçın kayaların yakınında olmamalıdır. Bir kuşun, havalanırken düşüreceği fındık kadar taş bile insanın ölümüne neden olabilir, unutmayın.
18) Sabah güneşinin ilk ışıkları çadırlara vurmalıdır. Bu sayede kampçılar sabah daha erken, istekli ve dinç kalkarlar. Çadır içindeki rutubet de hemen kurumuş olur.
19) Kamp yeri planladığımız aktive planına uygun bir noktada olmalıdır. Önceki faktörler nedeniyle rotanın başlangıcından uzak bir yere kamp kurmak aktivitenin tamamlanmasını tehlikeye sokabilir.
2013 TDF Kış Arama ve Kurtarma Eğitimi Kamp Alanı Uludağ BURSA 


© 2017-2018 Copyright by dagkamp. All rights reserved.

TEŞEKKÜRLER 



TAKİP EDİN 
Blogger        : dagkamp.blogspot.com.tr 
YouTube       : youtube.com/dagkamp
Instagram     : dagkampoutdoor









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BAŞARAN KÖYÜ TEPENDELİĞİ ,HAYAT ve KAYA MAĞARASI

Türkiye’nin En Yüksek Dağları Listesi

Dünyada Nadir Olan Şimşir Ormanı Kuruyor Peki Neden?