DAĞCILARA ÖĞÜTLER






1- Öyle yakıt ve yiyecek al ki artsın, çünkü kötü hava koşulları ve kazalar dönüşü geciktirebilir. Başka bir deyimle yakıt ve yiyeceğini artacak şekilde almalısın.

2- Faaliyete gitmeden önce ocağını dene ve ona gözün gibi bak. Yoksa dağda "ocağın söner".

3- Aşağılarda ağır yük taşımaya katlan ki yukarıda rahat edesin.

4- Zaruri malzemeni bizzat çantanda taşı. Yani kendine gerekli olan malzemenin bir kısmını başkasına taşıtma (davul birinde, tokmak birinde olamaz). Aksi taktirde arkadaşının uzakta kalması veya geri dönmesi halinde dağda yaşayamazsın.

5- Malzeme ve yiyeceğini öyle bir hazırla ki kimseden bir şey istemeyesin. Çünkü burada "komşuluk olmaz".

6- Üniteni küçük tut ki manevra kabiliyetin azalmasın ve kamptan vaktinde yola çıkasın.

7- Dağda misafirlik, etiket ve ünvan olmayacağını bil.

8- Kendini dağda kimse yardım etmeyecekmiş gibi hazırla ve teşkilatını ona göre yap. Bilmek gerekir ki kalabalık bir güvence değildir ve ona güvenme.

9- Çadırını kalabalık tutma. Çünkü bunda ne kadar rahat çalışırsan performansın o kadar artar.

10- Aşağılarda tahammül edebileceğin derecedeki bir soğuğa karşı dahi dağda tedbir al, açık yerini bırakma öyle ki kendini rahat hissedersin. Çünkü dağda "soğuğa karşı dayanıklılık olmaz".

11- Üşüdüğün vakit sıcak sıvılar iç. Çünkü "dağcı dışardan değil içeriden ısınır".

12- Susamasan dahi kendini içmeye zorla, içeceğin sıvıların vücut sıcaklığından aşağı olmamasına dikkat et ve bil ki saf su içilmez. Meşrubat özellikle mayhoş olmalıdır.

13- Katı ve soğuk yemeklerden kaçın ve bil ki bunların sulu olması sıvı depolarının doldurulmasına, sıcak olması enerji tasarrufuna ve ısınmaya, keza baharatlı ve tuzlu olması elektrolit açığını gidermeye yarar.

14- Yüksek irtifa dağcılığına alışmak istiyorsan dağ evinde veya kulübede kalma. Karda kıyamette çadırda veya bivakta kal ki tabiatın dilini öğrenesin. Barbaros Hayrettin hep açık denizde vuruşmayı tercih eder ve gerekçe olarak dermiş ki " kara görünürse asker yüzerek kıyıya çıkar".

15- Yaz çıkışlarında dahi şiddetli soğukla karşılaşacakmışın gibi en mükemmel techizatını al, aksi olursa zarar etmezsin.

16- Kazaların inişte olduğunu unutma, dönerken acele etme ve çıkışta olduğu gibi bol sıvı almaya, iyi beslenmeye keza sık sık dinlenmeye devam et.

17- Bir defada veya bir günde gidip döneceğin yere dahi ocak, tencere ve bivak al ki kaza ya da tipi halinde yaşayabilesin (çantası boş olanın kafası da boştur).

18- Unutma, dağlar tedbirde kusur edene aman vermez.

A. Mecit DOĞRU



TEŞEKKÜRLER 



TAKİP EDİN 
Blogger        : dagkamp.blogspot.com.tr 
YouTube       : youtube.com/dagkamp
Instagram     : dagkampoutdoor









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye’nin En Yüksek Dağları Listesi

BAŞARAN KÖYÜ TEPENDELİĞİ ,HAYAT ve KAYA MAĞARASI

Dünyada Nadir Olan Şimşir Ormanı Kuruyor Peki Neden?